Jeg har jakt og friluftsliv som min store hobby.

Driver et lite oppdrett av Irsk-  og Gordon Setter for jakt og jakt-prøver. Jeg bestreber også å avle frem hunder med godt lynne og gemytt som passer inn i familien. Kennelnavnet stammer fra et område på Geilo som heter Budalen, der mine foreldre bygde hytte i 1970.

 

Den første fuglehunden kom til meg i 1991, Trollheimens Zanto.

Etter det har jeg alltid i hatt  fuglehunder. 5 Irske, 1 Engelsk og 1 Gordon.

Zanto er også far til tispen jeg har i dag, Njch Noaidons P2.

 

 

Hvordan det hele startet.. »

 

Sommeren og høsten 1991 fartet en kompis Vidar Jørgensen og jeg masse sammen i skog og mark.

 

Vidar hadde Irsksetter hannhund, Høylandets Nuppus. Ingen av oss jaktet, men jeg hadde nettopp tatt jegerprøven i militæret. Inspirert av min venn og hans IS, tok jeg kontakt med kennel Trollheimen og Stein Vegar Larsen. Vi avtalte et møte hos han i Enebakk for å titte på et kull med Gordonsettere.

 

Vi ble hyggelig mottatt i kennelen av Stein Vegard og vist frem til tispa og hennes valper. Samtidig med GS kullet hadde Trollheimen også et kull med Irske settere, og min interesse falt mer og mer over til den valpekassa. Da vi etter en stund ble oppmerksomme på at IS kullets far ( Skårgangens Irsko ) også var far til Vidar sin hund, da var valget klart. Jeg skulle ha IS hannhund også.

 

Jeg fikk førstevalg hannhund, men det var fortsatt 4 uker til levering.

4 lange uker å vente. Stein Vegard må vel trodd jeg var gal. Ringte nesten hver dag og besøkte han minst to ganger i uken. Ventetiden utenom besøk, leste jeg fuglehundbøker og leide videoer meste av tiden.

 

En video som ble leid hver uke i de neste 4 ukene var med Rolf Sevendal, og Dunfjellets Zanto. Og da måtte det jo bli Trollheimens Zanto.

 

Trollheimens Zanto er i dag død, men han er far til tispen som jeg konkurrerer med i dag. Njch Noaidons P2. Mange har spurt meg hvor navnet på denne hunden er fra, og det er nettopp fra denne videoen som jeg så på i 1991. Dunfjellets Zanto hadde en sønn som het P2.

 

 

Kennelnavnet.. »

 

Opphavet til kennelnavnet stammer fra området der vi har hytte. Budalen går parallelt med Hafsdalen, men strekker seg litt lengre innover mot Hallingskarvet og ligger på Geilo.

 

Hytta ligger mer bestemt på Juvebrøtet i Budalen og ble bygd i 1970 av mamma og pappa. Mange flotte turer med hundene er tatt herifra.

 

Tar du en gang fjellheisen på Geilo, ta en titt til høyre over dalen og utover vidda. Juvebrøtet ligger rett over tregrensen på andre siden av dalen. Midt i dalen renner elva Bardøla.

 

 

 

 

 

 

 

 

Våre hunder »

 

 

 

Stein og Trollheimens Zanto

Høst 2000

 

 

Marit og Budalens Champis

Høst 2008

 

 

Irsk setterens 

opprinnelse

 

Rasen ble trolig først formet i Irland et godt stykke innpå 1800-tallet.

 

Man tror den er et resultat av selektiv avl på rødt innslag i irsk rød og hvit setter, som regnes som eldre.

 

 

Gordon setterens 

opprinnelse

 

Gordon setter oppsto som type alt på 1500-tallet, men opphavet er usikkert. Noen mener at rasen kom til gjennom kryssavl mellom engelsk setter, collie og blodhund.

 

Tidligere gikk rasen under navnet black og tan skotsk spaniel.

 

 

Kilder: www.wikipedia.org

 

www.budalens.no © 2008